Svetom misom za poginule branitelje u Varaždinskoj katerali započelo je obilježavanje 28. godišnjice Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dana hrvatskih branitelja Varaždinske županije. Obilježavanje je nasavljeno mimohodom u kojem su sudjelovali Počasna zaštitna bojna, Purgari i pripadnici Husarske garde Varaždinske županije, predstavnici PU varaždinske, Specijalne jedinice PU varaždinske “Rode”, 104. brigade ZNG-a, odreda Narodne zaštite Varaždin „Orion“, 5. bojne 1. A brigade „Tigrovi“, 7. gardijske brigade Hrvatske vojske „Puma“, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pripadnici djelatnog sastava policije PU varaždinske, Javne vatrogasne postrojbe Varaždin te postrojba 2. mehanizirane bojne Pume Varaždin.

Izaslanstva Predsjednice RH, Varaždinske županije, Grada Varaždina i Ministarstva obrane, predstavnika braniteljskih udruga položila su vijenac i zapalila svijeće kod Križa zahvalnosti pored crkve Svetog Nikole.

Potom je održana središnja svečanost u kojoj su se pripadnicima ratnih postrojbi, pripadnicima postrojbe 2. mehanizirane bojne Pume Varaždin, njihovim obiteljima, mnogobrojnim gostima te građanima obratili govornici, koji su svi odreda govorili o velikoj pobjedi Varaždinaca i značaju te pobjede u daljnjoj borbi za samostalnu, slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

U sklopu svečanosti pripadnicima djelatnog sastava 2. mehanizirane bojne Pume na svečan način način su uručene beretke. Tijekom cijelog održavanje svečanosti na Kapucinskom trgu održan je taktičko tehnički zbor. Isti je izazvao veliko zanimanje najbmlađih koji su nazočili svečanosti u velikom broju.

U večernjim satima predstavnici Udruge pripadnika 104. brigade ZNG nazočili su obilježavanju zauzimanju vojnog objekta Banjščina i Dana branitelja Novog Marofa zajedno s čelnicima Grada Novog Marofa kao i predstavnicima braniteljskih udruga.

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća o značaju zauzimanja objekta na Banjščini kao i ukupne pobjede u „Varaždinskim danima rata“ nazočnima su se obratili gradonačelnik Siniša Jenkač i predsjednik UP 104. ZNG Vjeran Rožić.

Na kraju možemo rezimirati: „ Na prostoru sjeverozapadne Hrvatske umješnim vođenjem svih oružanih formacija kao i njihovom pravilnom upotrebom u pravo vrijeme na pravom mjestu omogućeni su pregovori koji su na kraju rezultirali predajom oružanih formacija JNA razmještenih u vojarnama u Varaždinu sa cjelokupnom borbenom tehnikom“

  • Zarobljeno je: 84 tenka, 74 T-55, PT 3 kom, TZI 5, TNM 2
  • 71 OT; BVP M 80 51, BRDM-2 3 kom, KOM 7
  • Samohodnih PZO oruđa 90 mm 12 kom
  • SH 122m „Gvozdik” 7 kom
  • VBR “Plamen” 4
  • VBR “Oganj” 4
  • BOV-1 6 kom, BOV-3 11 kom
  • 36 haubica 152 i 155 mm
  • Više desetaka tisuća komada p/n, za 10 br.
  • 250 raznovrsnih vozila i inž. strojeva