Dana 16. studenog 2019. u članovi Udruge 104. brigade ZNG u sklopu realizacije Godišnjeg plana rada posjetili su Škabrnju i Knin. U Škabrnji nas je dočekao nečelnik oćine Škabrnja Nediljko Bubnjar sa suradnicima kao i gradonačelnik grada Benkovca Tomislav Bulić. U prigodnom govoru ukratko smo upoznati sa stradanjem Škabrnje u Domovinskom ratu.

Potom smo svi zajedno na spomen obilježju škabrnjskim žrtvama položili cvijeće i upalili svijeće. Na spomen obilježju u kamenu uklesana su imena 93 mještana, branitelja i civilnih žrtava koji su stradali u Domovinskom ratu, kao i stihovi:

ČUVAJ NAM BUDNO
GRUDO ŠKABRNJSKA
SPOMIN NA NJIH U SVOJIM NJEDRIMA
KO ZRNO ŽITA ŽIVOT SU DALI
ZA TE LIJEPA ZEMLJO HRVATSKA
DA PLOVIŠ S PODIGNUTIM JEDRIMA

Sam spomen broja poginulih u jednom danu, njihove godine, kao i to da nikome nisu ništa skrivili izaziva nevjericu da je netko mogao učiniti takova zvjerstva. Da su ovo radili s užitkom govore i grafiti koje su ovi krvoloci ostavili kao potpis na zidu osnovne škole ispisan ćirilićnim pismom:

„ŽIVJELA SMRT I DOBRO DOŠLI U MRTVO SELO“

Potom smo krenuli u grad Knin, simbol pobjede u Domovinskom ratu u kojem su nas ugostili pripadnici Gardijske mehanizirane brigade. U Domu HV-a u Kninu načenik stožera brigadir Jenjić i načelnik operativnog odjela pukovnik Mršić upoznali su pripadnike udruge sa tijekom izvođenja završnih operacija na jugu. I ovom prigodom moramo izreći zahvalnost svim pripadnicima Gardijsko mehanizirane brigade pod zapovjedništvom brigadnog generala Tihomira Kundida na gostoprimstvu.

Potom smo na spomen obilježju OLUJA 95 položili svijeće i upalili svijeće u spomen poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.
Prepuni dojmova, emocija u kojima se isprepliću žalost i ponos krenuli smo kućama.