Prigodnim programom u Zelendvoru je okupljanjem pripadnika Protudiverzantske satnije 104. brigade ZNG Varaždin i članova Kriznog stožera općine Varaždin obilježanja 28. godišnjica prvog postrojavanja pripadnika te postrojbe.

Polaganjem vijenaca, intoniranjem državne himne i minutom šutnje odana je počast svim poginulim u Domovinskom ratu.

Potom su se uzvanicima obratili načelnik općine Željko Posavec, zamjenik župana g. Tomislav Paljak i saborski zastupnik g. Anđelko Stričak.

Uz spomenute govornike svečanosti je nazočio predsjednik županijske skupštine g. Alen Runac, zamjenik načelnika Općine Sračinec, Kruno Lukačić, te zamjenika načelnika Općine Cestice Žarko Rodeš kao i općinski vijećnici Općine Petrijanec i zamjenik načelnika Općine Petrijanec g. Ivan Dombaj.

Prije 28 godina organizirana je, pripremljena i izvedena tada još uvijek vježba PDS-a u kojoj ste tada prvi put obukli nove prikrivne odore, naoružali se novim naoružanjem. Uz naprijed navedeno potrebno je istaknuti visoki moral i spremnost za otpor za uključivanje u tada eventualne ratne sukobe za koje još nismo znali kada će se točno dogoditi, ali smo znali da su neizbježni i da ćemo iz istih izaći kao pobjednici, jer branili smo svoje domove. Upravo je ova aktivnost bila potvrda da novi sustav obrane Hrvatske sve više stasa što je pokazala veličanstvena pobjeda Hrvatskih snaga tri tjedna kasnije.

Uz sve oružane postrojbe (ZNG, 5. bojna 1. A brigade, specijalne postrojbe policije „Rode“, ONZ, naoružane skupine Orion) potrebno je istaknuti Krizni stožer koji je gotovo savršeno odradio posao organizacije, pripreme svih djelatnosti od gospodarstva, društvenih djelatnosti zaključno s obrambenim).

Postignut je briljantan uspjeh za koji su upravo ovakve aktivnosti provedene prije 28 godina bile od presudnog značaja.

Ovom se prigodom moramo zahvaliti na domaćinstvu kao i potpori koju su pružili u organizaciji i provedbi ovog okupljanja načelniku općine Petrijanec Željku Posavcu sa suradnicima.

Više o događaju:
http://petrijanec.hr/2019/08/31/u-zelendvoru-odrzano-svecano-obiljezavanje-28-obljetnice-postrojavanja-104-brigade-hrvatske-vojske/
http://hdzvz.com/hdz/docs/priopcenja/zelendvor19.pdf
https://www.varazdinske-vijesti.hr/aktualno/zelendvora-baza-u-kojom-su-se-okupljali-pripadnici-hrvatskih-obrambenih-snaga-i-tajno-skladiste-oruzja-34201/